20 ljudböcker med Katarina Ewerlöf som uppläsare

Från Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson till Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie – här har du 20 ljudböcker med Katarina Ewerlöf som uppläsare.

1. Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

ljudbok jag heter inte miriam

Majgull Axelssons roman Jag heter inte Miriam var mitt första möte med Ewerlöf som ljudboksuppläsare och det är sällan jag är så gripen som jag var när jag lyssnade på boken. Den handlar om Miriam som tänker tillbaka på tiden i koncentrationsläger och hur hon under alla år gjort allt för att dölja att hon är romni. Axelsson har skrivit ett starkt personporträtt liksom en relevant krönika över romernas utsatthet i efterkrigstidens Sverige.

2. En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg

ljudbok en röd liten fågel i juletid

En röd liten fågel i juletid är en mysig julroman av Fannie Flagg, författaren bakom succén Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café. Kan hon leverera bra berättelser, eller vad? I händelsernas centrum har vi Oswald. Han är svårt sjuk och behöver kurera sig i ett skonsammare klimat. Därför flyttar han till en liten sömnig stad i Alabama, USA. Han får massor av nya vänner, däribland en röd fågel och en mystisk flicka. På julafton inträffar ett mirakel som sent ska glömmas… Både fågeln och flickan är inblandade.

3. Livets skafferi av Alexander McCall Smith

ljudbok livets skafferi

När jag ändå är inne på det mysiga spåret måste jag ju tipsa om Katarina Ewerlöfs inläsningar av somliga böcker i serien Damernas detektivbyrå. Hon har bland annat läst in den femte delen, Livets skafferi av Alexander McCall Smith. Bröllops- och barnhemsbekymmer är utmaningarna Mma Ramotswe ställs inför i denna femte bok. Ewerlöf har även läst in flera av de efterföljande ljudboksdelarna i Damernas detektivbyrå. Se exempelvis I muntra damers sällskap och Lycka och ett par blå skor.

4. Barnhemsflickan av Olov Svedelid

ljudbok barnhemsflickan

Barnhemsflickan är första delen i Olov Svedlids bokserie Sagan om Catarina. Katarina Ewerlöf läser in ljudböckerna. Barnhemsflickan handlar om Catarina. Hon är piga i ett rikt hem på 1600-talet, en tid när det råder svält i Sverige. Hon är så klart tacksam över att få mat och värme – om bara husbonden inte hade varit så fruktansvärt grym! Ljudboksserien handlar inte bara om Catarinas kamp för en drägligare tillvaro, utan räknas till en av de oerhört populära romantiska långserierna som finns som ljudböcker.

5. Hembiträdet av Marie Hermansson

ljudbok hembiträdet

Framgångsrika Yvonne är lite för nyfiken på grannparet Ekberg. Hon går till och med så långt att hon söker tjänst som hembiträde hos dem – trots att hon redan har ett toppjobb – och får tjänsten. Hon kommer Bernhard, maken i paret, närmare och blir snart insnärjd i hans mörka hemligheter. Utan att avslöja för mycket kommer hon själv ha en avgörande roll i det som sedan händer i Marie Hermanssons Hembiträdet. Katarina Ewerlöf har läst in en tämligen spännande ljudbok.

6. Jane Eyre av Charlotte Brontë

ljudbok jane eyre

Charlotte Brontës Jane Eyre är en tidernas mest lästa och älskade böcker. Nu finns den inläst av Ewerlöf, ifall du hellre läser 1800-talsklassikern med öronen än med ögonen. Eller om du helt enkelt vill ha mer av boken. Vad handlar den om? Föräldralösa Jane växer upp till lärare och får jobb som guvernant på Mr Rochesters gods. Trots deras olika bakgrunder upptäcker de snart att de är själsfränder. Men Mr Rochester är ingen enkel person och det visar sig att han har en hemlighet som kan riva sönder deras sköra kärleksband.

7. Vila i frid av Sofie Sarenbrant

ljudbok vila i frid

Vila i frid är första delen i Sofie Sarenbrants bokserie om kriminalinspektören Emma Sköld. Katarina Ewerlöf har hittills läst in samtliga ljudböckerna i serien, vilket skapar ett snyggt, enhetligt intryck för lyssnaren. I ljudboken Vila i frid utreder Emma flera dödsfall som skett på en spaanläggning och som först verkar vara olyckor.

8. Isprinsessan av Camilla Läckberg

ljudbok isprinsessan

Camilla Läckbergs Isprinsessan är ytterligare en deckarserie med Ewerlöf som uppläsare. Boken är den första i Fjällbackaserien och handlar om författaren Erica, vars gamla barndomsvän hittas död badkaret. Det hela förefaller vara ett självmord, men snart uppdagas den hemska sanningen att det rent av rör sig om ett mord. Erica börjar nysta i mordgåtan – polisen Patrik hjälper henne och mellan dem blossar en förälskelse upp.

9. Knutby av Jonas Bonnier

ljudbok knutby

Handlingen i ljudboken Knutby av Jonas Bonnier ligger väldigt nära de faktiska händelserna i sekten Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Familjen Forsman lämnar allt för att bli församlingsmedlemmar, för att skapa sig en ny tillvaro. Det nya livet blir inte som de tänkt sig, i stället för en harmonisk tillvaro fastnar de i ett tragiskt händelseförlopp, som bland annat springer ur ett sexuellt maktspel i församlingen.

10. Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman

ljudbok grand final i skojarbranschen

Jag hade tänkt skriva om Kerstin Ekmans Händelser vid vatten på denna lista över ljudböcker med Katarina Ewerlöf som uppläsare. Men vet du!? Jag tycker själv att jag haft med så många deckare att jag hellre lyfter Ekmans Grand final i skojarbranschen, som Ewerlöf också har läst in. Den kända författaren Lillemor Troj är van vid att vara berättaren. Nu är det plötsligt någon annan som berättar om hennes liv. Om henne! Lillemor måste konfrontera den andra författaren, som blir allt otrevligare.

11. Världens vackraste man av Lena Ackebo

ljudbok världens vackraste man

Systrarna Barbro och Mona minns barndomen olika. Den ena av dem minns uppväxtåren som en lycklig tid, medan den andra har en helt annan bild av hur det var att växa upp i familjen. De ryker ihop nästan varje gång de ses, ändå åker de på charterresa till Mallorca tillsammans. Under resan träffar de Världens Vackraste Man och Mona blir fullständigt charmad. Barbro är inte riktigt lika förtjust och så börjar bråken igen. Det här är ljudboken Världens vackraste man i stora drag. Lena Ackebo är författaren bakom den och Katarina Ewerlöf är uppläsaren.

12. Norma av Sofi Oksanen

ljudbok norma

I Norma levererar Sofi Oksanen en berättelse i gränslandet mellan saga och vardag – och vilket otroligt livsöde boken förtäljer om! Normas hår skiftar och växer övernaturligt snabbt. För att ingen ska få reda på detta har modern gjort allt för att hemlighålla det besynnerliga håret för omgivningen. När mamman dör vill Norma få reda på den verkliga dödsorsaken och börjar därför snoka på frisersalongen där modern arbetade. Ännu fler hemligheter uppenbaras i denna något annorlunda ljudbok.

13. Mig äger ingen av Åsa Linderborg

ljudbok mig äger ingen

Mig äger ingen är Åsa Linderborgs självbiografiska roman om uppväxtåren tillsammans med pappan. Det är bara de två och ibland räcker fadern inte till. Livet utan mamma är stundom svårt, rörigt. Särskilt när pappa Leif låter supandet ta över och dryckenskapen spiller över på lilla Åsas vardag. Samtidigt står denna Katarina Ewerlöf-upplästa ljudbok för en sällsynt kärleksfull berättelse om en pappa som egentligen vill göra allt för sin dotter. Den är likaså en av de starkaste klasskildringarna vi har i samtida svensk litteratur.

14. Hausfrau av Jill Alexander Essbaum

ljudbok hausfrau

På ytan är Annas liv perfekt. Hon är hemmafru och har till synes ett idylliskt förortsliv tillsammans med maken och deras tre gemensamma barn. Men faktum är att hon vantrivs och tar till allt mer drastiska åtgärder för att känna sig lite, lite levande inombords. Ljudboken Hausfrau är skriven av Jill Alexander Essbaum och är ett psykologiskt porträtt av en kvinna som inte längre vill nöja sig med att ”bara” vara någons hustru eller mamma.

15. Svart som natten av Ann Cleeves

ljudbok svart som natten

Katarina Ewerlöf har läst in ljudböckerna i Ann Cleeves deckarserie Första Shetlandskvartetten. Den första ljudboken i serien heter Svart som natten och tar ett avstamp i den ensamstående mamman Fran Hunters fasansfulla upptäckt av ett bylte i snön. Byltet visar sig vara den nyinflyttade grannflickan, som strypts ihjäl med den egna halsduken. Bland andra kommissarie Jimmy Perez inleder en grundlig jakt på mördaren.

16. Brännmärkt av Catharina Ingelman-Sundberg

ljudbok brännmärkt

Brännmärkt är första boken i Catharina Ingelman-Sundbergs serie Anne Persdotter, en ljudboksserie som för övrigt utspelar sig under medeltiden. Unga Anne väntar sitt första barn och lever ett skyddat liv. Men en dag råkar hon ut för ett skeppsbrott och hon verkar vara den enda överlevande, hon och barnet hon bär på. Hon blir räddad av ett fiskarpar som inte alls har goda avsikter och snart måste hon fly för sitt liv – igen och igen. Om du gillar historiska romanserier om unga kvinnor som kämpar för sin överlevnad och som finner den stora kärleken är denna ljudboksserie säkerligen något du kommer tycka om.

17. När döden kom till Pemberley av P.D. James

ljudbok när döden kom till pemberley

P.D. James ljudbok När döden kom till Pemberley är en nutida deckardrottnings spin-off på en annan mästares roman. Nämligen på Jane Austens klassiker Stolthet och fördom. Nu är Elizabeth Bennet och Mr Darcy gifta och har bjudit in till den årliga julbalen på Pemberley. Julfirandet får ett abrupt slut när det visar sig att Mr Wickham mördats. Här har Katarina Ewerlöf läst in en spännande deckar- och julbok i ett.

18. En äkta man av Dennis Lehane

ljudbok en äkta man

Författaren Dennis Lehane skriver psykologiska romaner som få andra. Ljudboken En äkta man är ett exempel på hans fantastiska förmåga att skapa klaustrofobisk förvirring och ge läsaren gåshud. Tv-journalisten Rachel har fått ett totalt sammanbrott – och dessutom i direktsänd tv. Hon bär på många minnen, svåra minnen och i sann Lehane-anda kastas du som läsare – eller som ljudbokslyssnare – fram och tillbaka i Rachels psyke och i de händelser som är milstolparna i hennes liv. Som när hon sköt sin make…

19. Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot

ljudbok den odödliga henrietta lacks

Den odödliga Henrietta Lacks är Rebecca Skloots biografi över den svarta kvinnan Henrietta, som med sina celler har revolutionerat medicinhistorien och som med sitt levnadsöde uppenbarat hur djupt rotad rasismen är även i sjukvården och forskningen. Katarina Ewerlöf läser upp ett stycke jätteviktig medicin- och samhällshistoria, utifrån den ”vanliga” människans perspektiv.

20. Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie

ljudbok mordet på orientexpressen

Agatha Christie har skrivit många böcker om den tjusige, intellektuelle och belgiske detektiven Hercule Poirot. Mordet på Orientexpressen är en av de kändaste Poirot-böckerna. På en tågresa mellan Istanbul och Calais råkar Poirot ut för ett oväntat tågstopp någonstans bland Balkans snöiga toppar. Under tågstoppet begås ett bestialiskt mord och detektiven försöker hitta mördaren bland överklassen som reser med Orientexpressen.

Det här var 20 ljudböcker med Katarina Ewerlöf som uppläsare, hon har så klart läst in många, många fler böcker.