Räddaren av förlorade ting återbördar borttappade föremål

Magisk realism förekommer i många former, den kan vara ganska mörk och så kan den vara mysig. Ruth Hogans bok Räddaren av förlorade ting är magisk realism åt det mysigare hållet och inte minst är den en vacker berättelse om kärlek, vänskap och sorg.

Vad handlar Räddaren av förlorade ting om?

När den berömde författaren Anthony Peardew beslutar sig för att dö låter han assistenten Laura ärva hans hus och dess hemligheter. Laura behöver nämligen hjälp att komma på fötter igen, efter det hiskeliga äktenskap hon lämnat.

En gång i tiden var Anthony med om en svår förlust. Förlusten har satt sina spår i det gamla londonhuset. På grund av sorgen har han lämnat hemmet nästan intakt under flera decennier och han har även upprättat ett rum åt de borttappade föremål han samlat på sig.

I sitt sista brev uppmanar Anthony Laura att återbörda de förlorade tingen till deras forna ägare. Mån om att uppfylla vännens sista önskan gör Laura så, och hon får hjälp av flickan Sunshine och flörten Freddy.

Men det är inte bara tingens förflutna som uppenbarar sig, Laura får problem med ett spöke i huset. Hur ska hon hjälpa spöket att finna frid samtidigt som hon själv försöker återvinna den del av sig själv som hon höll på att tappa bort i det usla äktenskapet?

Vad tycker jag om Ruth Hogans bok?

Varje ting bär på en historia och så är det verkligen i boken Räddaren av förlorade ting. Lauras projekt med att återbörda de borttappade föremålen utmynnar i ett rikt persongalleri, där olika berättelser och tidevarv går in i varandra.

Jag väljer att lyfta Ruth Hogans bok eftersom den fyllde mig med en underbar värme. Även om jag tyckte boken var något seg först smög handlingen och karaktärerna sakta, sakta på mig. Rätt som det var var jag fast! Faktiskt utan att riktigt förstå det.

Och sedan blev jag glad.

Så glad blev jag i de mångtaliga och inte minst udda livsödena i boken att jag efter läsningen ville fortsätta lite på samma spår. Det fick bli en av Matt Haigs böcker, Midnattsbiblioteket som också har inslag av magisk realism.

Mer information om Räddaren av förlorade ting

räddaren av förlorade ting bok

Originaltitel: The Keeper of Lost Things
Översättare: Fredrika Spindler
Utgivningsår: 2017
Bokförlag: Lind & Co
Sidantal: ca 350