3 väldigt starka skäl att läsa Små eldar överallt

Små eldar överallt är Celeste Ngs hyllade roman om förortslivet i Shaker Heights. Här har du tre väldigt starka skäl att läsa boken!

1. Snyggt berättad

Snyggt berättad. Det är de första orden som kommer till mig när jag tänker på Små eldar överallt. Författaren Celeste Ng inleder berättelsen med en husbrand. Familjen Richardsons hus står i lågor och redan i denna allra första scen framgår det tydligt hur sant ordspråket ingen rök utan eld är. Därifrån backar Ng händelseförloppet för att i resten av romanen utforska vad som leder fram till branden.

2. Rikt persongalleri

Bokens handling kretsar främst kring två familjer: Richardsons och Warrens. De bägge familjerna fungerar som speglar av förorten Shaker Heights, där den privilegierade övre medelklassen är måna om att hålla områdets fasad putsad.

Då och då förbarmar Elena Richardson sig över dem som har det sämre ställt. Hon låter dem bland annat få hyra hennes gamla våning för en spottstyver. Den här gången är det den ensamstående mamman Mia Warrens tur. Hon och dottern Pearl har länge levt ett kringflackande liv, men nu är det dags att slå sig till ro.

Pearl blir bästa vän med de jämnåriga barnen i familjen Richardson, men ibland är tonåringarna lite för lika mamma Elena i sättet för att vänskapen ska vara jämbördig.

Den yngre dottern i Richardsons, Izzy, stör sig på hur familjen behandlar andra – och varandra. Hon tyr sig allt oftare till Mia som hon tycker är rena rama drömmamman, som hon ser upp till.

När Shaker Heights skakas om av en skandal i form av ett adoptionstrassel, splittras de båda familjerna i två läger och Elena bestämmer sig för att göra livet surt Mia. Det ena leder till det andra och små eldar uppstår verkligen överallt, representerade av ett rikt persongalleri.

3. Mångbottnat perspektiv

En av de främsta anledningarna till att jag fastnat för Små eldar överallt är bokens mångbottnade perspektiv av mellanmänskliga relationer. Boken ger många exempel på hur ojämlikhet såsom klass och rasism tar sig uttryck, och som vanligt kan till och med de godaste intentioner bottna i förakt och ignorans.

Shaker Heights är en fiktiv förort, men hade kunnat vara nästan vilken medelklassförort som helst. Då menar jag inte bara i den amerikanska förorten Ohio, i vilken Celeste Ngs bok utspelar sig. Kanske, kanske att Elena Richardson och livet i Shaker Heights porträtteras en aning för stereotypt, att författaren balanserar på en hårfin gräns?

Jag jämför med Jamaica Kincaids nyanserade skildring av den privilegierade familjen i romanen Lucy, som jag tycker ger mig ett ännu hårdare slag i maggropen.

Främsta skälen att läsa Små eldar överallt

Små eldar överallt av Celeste Ng – var ska jag börja? Jag hade noll förväntningar på romanen, tänkte att det här säkert är ännu en överhajpad bok. Men tji fick jag! Boken väckte det mest engagerade obehag i mig och obehaget växte sig starkare under läsningen. Jag uppskattar att få känna mig så levande när jag läser en bok, hur jobbiga känslorna än är i stunden.

Ng skildrar egentligen ganska så vardagliga händelser, scener ur något som hade kunnat vara mitt eller ditt medelklassliv, typ. Det som är det otäcka med berättelsen och karaktärerna i den är att så många är ovetande om sitt privilegium och därför också är ovetande om hur deras handlingar påverkar andra.

Förutom att vara bra berättad är alltså Små eldar överallt en bok som väcker många funderingar, men utan att krångla till det på mest gott och lite, lite ont.

Mer information om Celeste Ngs bok

små eldar överallt bok

Originaltitel: Little Fires Everywhere
Översättare: Anna Strandberg
Utgivningsår: 2019
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Sidantal: 361